Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

ΓΡΙΦΟΙ, κύκλος 63ος Χ 5

63. Πολλές πόλεις έχουν γνωστά ετυμολογημένα ονόματα, όπως: Θες/νίκη, Θεσσαλών νίκη. Αθήνα το όνομα της Αθηνάς. Ερώτηση, από που βγαίνει το όνομα «Μ έ τ σ ο β ο»!

Για ποιες γυναίκες συγκρούσθηκαν ο Αχιλλέας με τον Αγαμέμνονα, που προκάλεσαν την οργή και την αποχή του Αχιλλέα, από τις μάχες του Τρωικού!

Από που παίρνει το όνομά της η γνωστή πόλη και διεθνές εμπορικό λιμάνι της Ολανδίας, «Αμστερνταμ»!

Ποια ήταν η αρχοντομάγισσα του νησιού Αιαία, που μεταμόρφωσε τους συντρόφους του Οδυσσέα σε κάπρους για καθυστέρηση της επιστροφής τους.

Ποιοι, κατά τα λεγόμενα, ήταν οι τρεις ιδρυτές της «Φιλικής Εταιρίας» που προετοίμασε την επανάσταση του 1821!

ΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ
ΓΡΙΦΟΙ, κύκλος 63ος, Χ 5

Πολλές πόλεις έχουν γνωστά ετυμολογημένα ονόματα, όπως: Θες/νίκη, Θεσσαλών νίκη. Αθήνα το όνομα της Αθηνάς. Ερώτηση, από που βγαίνει το όνομα
«Μ έ τ σ ο β ο»! Από το Σλάβικο «μετς–αρκούδα και οβο-τόπος» = Αρκουδότοπος.

Για ποιες γυναίκες συγκρούσθηκαν ο Αχιλλέας με τον Αγαμέμνονα, που προκάλεσαν την οργή και την αποχή του Αχιλλέα, από τις μάχες του Τρωικού! Χρυσηίδα Βρισηιδα

Από που παίρνει το όνομά της η γνωστή πόλη και διεθνές εμπορικό λιμάνι της Ολανδίας, «Αμστερνταμ»! Φράγμα του ποταμού Άμστελ.

Ποια ήταν η αρχοντομάγισσα του νησιού Αιαία, που μεταμόρφωσε τους συντρόφους του Οδυσσέα σε κάπρους για καθυστέρηση της επιστροφής τους.
Η Κίρκη.

Ποιοι, κατά τα λεγόμενα, ήταν οι τρεις ιδρυτές της «Φιλικής Εταιρίας» που προετοίμασε την επανάσταση του 1821! Εμ. Ξάνθος, Ν. Σκουφάς, Αθ. Τσακάλωφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: